Zmniejszony lęk społeczny u ludzi, którzy jedzą dużo fermentowanych pokarmów

11 czerwca 2015, 10:02

Amerykańscy naukowcy wykazali, że młodzi dorośli, którzy jedzą więcej fermentowanych pokarmów, mają mniej objawów lęku społecznego. Wpływ był największy w grupie genetycznego ryzyka fobii społecznej (oceniono je, mierząc poziom neurotyzmu).



MalumPOS atakuje

9 czerwca 2015, 10:13

Eksperci z Trend Micro odkryli szkodliwy kod, który może zaatakować każdy terminal płatniczy (POS), niezależnie od wykorzystywanego w nim systemu. MalumPOS zawiera też mechanizmy utrudniające jego wykrycie.


Groźna dziura w komputerach Apple'a

2 czerwca 2015, 12:08

Komputery Mac wyprodukowane przed połową 2014 roku zawierają poważną dziurę pozwalającą na nadpisanie firmware'u startującego maszynę. Udany atak daje napastnikowi całkowitą kontrolę nad maszyną, od pierwszych chwil po jej uruchomieniu. Błąd dotyczy maszyn, w których włączono tryb uśpienia.


Firmy IT za reformą NSA

21 maja 2015, 10:33

Organizacja Reform Government Surveillance, która reprezentuje m.in. Google'a, Apple'a i Microsoft, zwróciła się do Senatu USA z prośbą, by nie przedłużał działania niektórych zapisów Patriot Act i nie opóźniał tym samym planowanej reformy NSA.


Siedem wcieleń Windows 10

15 maja 2015, 11:28

Microsoft poinformował, że Windows 10 ukaże się w siedmiu różnych wersjach. Użytkownicy Windows 7, Windows 8.1 oraz Windows Phone 8.1 będą mogli zainstalować je bezpłatnie.


Przetrwają pomniejszeni

22 kwietnia 2015, 12:52

Naukowcy odkryli, że ograniczony wzrost może być genetyczną reakcją na zakwaszenie oceanów, która pozwala organizmom morskim przetrwać wysokie stężenia dwutlenku węgla podczas masowego wymierania.


Przez dym papierosowy bakterie stają się bardziej agresywne

3 kwietnia 2015, 09:02

Specjaliści ze Szkoły Medycyny Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego zademonstrowali, że wystawione na działanie dymu papierosowego metycylinooporne gronkowce złociste (ang. methicillin-resistant Staphylococcus aureus, MRSA) stają się jeszcze bardziej oporne na działania układu immunologicznego.


Syrop daktylowy hamuje wzrost bakterii szybciej niż miód manuka

1 kwietnia 2015, 06:27

Syrop daktylowy wykazuje aktywność przeciwko wielu bakteriom, w tym gronkowcowi złocistemu (Staphylococcus aureus) czy pałeczkom okrężnicy (Escherichia coli). Badania in vitro zademonstrowały, że hamuje wzrost bakterii szybciej niż popularny miód manuka.


Skutki Holocaustu u dzieci ocalonych

13 marca 2015, 10:58

U dzieci osób, które w dzieciństwie lub młodości przeżyły duży stres, zauważono zmiany fizjologiczne. Rachel Yehuda i jej zespół badali międzypokoleniowe skutki traumy. Uczeni wykazali, że potomkowie ludzi, którzy przeżyli Holocaust mają inny profil hormonu stresu niż ich rówieśnicy. Niewykluczone, że przez to mają predyspozycje do zaburzeń związanych z odczuwaniem strachu.


Wyjaśniono, czemu azotany poprawiają sportowe osiągi

2 marca 2015, 17:02

Popularne wśród sportowców suplementy z azotanami poprawiają osiągi, bo zmniejszają lepkość krwi, poprawiając jej przepływ. Co istotne, nie dochodzi przy tym do upośledzenia zaopatrzenia tkanek w tlen.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy